Przepis na Poziomkowiec

Składniki potrzebne do przepisu: Poziomkowiec

  • jajko 5 sztuk
  • cukier 1 szklanka
  • mąka 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 50min.
    Czas przygotowania: 80 min.
    Czas pieczenia: 30 min.

     

    jak przyrządzić Poziomkowiec ?

    Biszkopt – ubić pianę z białek, dodać cukier i żółtka, dokładnie połączyć.

    Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.

    Delikatnie wymieszać, przelać do blaszki – piec 25 minut w temp. 180 stopni.

    Gotowy biszkopt ostudzić.

    Masa – Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody, studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy ostudzoną galaretkę.

    Gotową masę rozsmarowujemy na biszkopcie.

    Odkładamy do zastygnięcia masy.

    Rozpuszczamy 2 galaretki poziomkowe w 3 szklankach wody, tężejącą wylewamy na wierzch masy.

    Gotowe ciasto odkładamy do zastygnięcia się całkowitego galaretki i schłodzenia.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556