Składniki potrzebne do przepisu: Poziomkowiec
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 50min.
Czas przygotowania: 80 min.
Czas pieczenia: 30 min.
jak przyrządzić Poziomkowiec ?
Biszkopt – ubić pianę z białek, dodać cukier i żółtka, dokładnie połączyć.
Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać, przelać do blaszki – piec 25 minut w temp. 180 stopni.
Gotowy biszkopt ostudzić.
Masa – Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody, studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy ostudzoną galaretkę.
Gotową masę rozsmarowujemy na biszkopcie.
Odkładamy do zastygnięcia masy.
Rozpuszczamy 2 galaretki poziomkowe w 3 szklankach wody, tężejącą wylewamy na wierzch masy.
Gotowe ciasto odkładamy do zastygnięcia się całkowitego galaretki i schłodzenia.