Składniki potrzebne do przepisu: Zupa z boćwiną i kapustą pekińską
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
jak przyrządzić Zupa z boćwiną i kapustą pekińską ?
Buraki (średniej wielkości) umyć, oczyścić, opłuka. Cebulę (dużą) obrać, opłukać. Kapustę pekińską oczyścić z zewnętrznych liści, umyć wraz z liśćmi boćwiny, magi i selerem naciowym. Buraki i cebulę poszatkować na tarce do warzyw. Warzywa liściaste drobno pokroić. Zagotować 5 – 6 szklanek wody z dodatkiem soli i masła, do wrzątku włożyć wszystkie przygotowane warzywa, ugotować je do miękkości (ok. 12 – 15 minut). Odstawić, zakwasić sokiem z cytryny – do smaku, dodać roztarty z odrobiną soli i łyżeczką cukru czosnek i śmietanę. Przyprawić do smaku solą, cukrem i ew. Sokiem z cytryny. Dodać oddzielnie ugotowaną fasolkę. Wyporcjować na talerze, wkładając do każdej porcji 1 jajo ugotowane na twardo i pokrojone w cząstki. Podawać z ziemniakami.