Przepis: Biszkopt włoski z kremem
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćBiszkopt włoski z kremem ?
Biszkopt pieczemy wg własnej receptury, lub kupujemy gotowy.
Biszkopt pokroić w paski o szerokości 1/2 cm i długości 4 cm.
Połowę biszkoptowych pasków skropić likierem, drugą połowę rumem.
Owoce kandyzowane pokroić w kostkę.
Żółtka, 6 łyżek cukru i skórkę cytrynową ubić w garnku na pianę, stopniowo dodawać mąkę i mleko. Garnek z kremem postawić na małym ogniu i ciągle mieszając, zagotować, zdjąć z ognia i tak długo mieszać, aż krem ostygnie.
Okrągłą żaroodporną formę wyłożyć nasączonymi likierem biszkoptami i posmarować kremem.
Ułożyć drugą warstwę.
Krem pokryć nasączonymi rumem kawałkami biszkoptu.
Obłożyć kandyzowanymi owocami i przykryć kawałkami biszkoptu.
Zużyć wszystkie składniki, tworząc przy tym półkulistą formę.
Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę, Potrawę pokryć masą beżową i zapiekać 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 120°C na jasnożółty kolor.
Ciasto ostudzić, po czym włożyć do lodówki na 60 minut.