Przepis: Brioszki z jagodami
Ile porcji: 1
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni 0godz. 25min.
Czas przygotowania: 1 dni
Czas pieczenia: 25 min.
Jak przygotowaćBrioszki z jagodami ?
Drożdże rozrobić w odrobinie wody ze szczyptą cukru.
Odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać drożdże cukier i po kolei jajka. Mieszać za pomocą miksera.
Na koniec dodawać partiami miękkie masło, np. po 2 łyżki.
Ciasto będzie dość klejące, przez miękkie masło.
Wyrobione i elastyczne ciasto podsypać mąką i odstawić do wyrośnięcia na 2-2,5 h.
Po tym czasie uderzyć ciasto delikatnie pięścią, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Krem:
Mleko zagotować z aromatem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę ziemniaczaną i pszenną – wszystko zmiksować na gładką masę.
Do jajek wlewać zagotowane mleko cały czas miksując.
Całą masę z powrotem przelać do garnka i gotować na małym ogniu – cały czas mieszać! Krem gotować tak długo, aż zgęstnieje i będzie przypominać budyń.
Przekładanie:
Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, wzdłuż dłuższego boku rozsmarowujemy krem z jagodami. Zapełniamy całą długość, ale za to tylko połowę szerokości. Część ciasta pozostaje pusta. Nią przykrywamy ciasto z kremem. Zamykamy boki i kroimy w prostokąty. Można również robić to ręcznie. Wystarczy nadać ciastu kształt rulonu, kroić większe krążki i formować kształt w ręce, np. z małymi wgłębieniami, aby wsypać jagody, nałożyć krem i naciągnąć ciasto 🙂
Również układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem z papierem do pieczenia. Jagodzianek nie układamy już tak ciasno – jeśli jednak miałoby zabraknąć miejsca, robimy tak jak powyżej. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jagodzianki posmarować żółtkiem zmieszanym z dodatkiem mleka. Pieczemy przez 20-25 minut, aż ładnie się zrumienią. Studzić na kratce. Przestudzone lukrujemy.