Przepis: Ciasto tortowe z wiśniami
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przygotowaćCiasto tortowe z wiśniami ?
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.
Białka ubij na sztywno, powoli dosypując cukier i cukier waniliowy. Pianę z białek połącz z żółtkami. Do masy jajecznej przesiej oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem i kakao.
Wymieszaj.
Ciasto podziel na 2 równe porcje, każdą rozsmaruj na przykrytej pergaminem blasze.
Placki kolejno piecz po 20 minut w temp. 175 stopni.
W tym czasie wiśnie osącz, zalewę zachowaj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 6 łyżkami zalewy.z wiśni. Pozostałą zalewę zagotuj, dodaj wiśnie, wlej rozrobioną mąkę, gotuj do czasu aż masa zgęstnieje.
Twaróg przepuść trzykrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Utrzyj na gładką masę z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem oraz skórką z cytryny.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie, następnie rozpuść podgrzewając. Śmietanę ubij na sztywno, połącz z masą serową i rozpuszczoną żelatyną.
Na jednym placku rozsmaruj masę wiśniową, następnie krem twarogowy. Przykryj drugim plackiem.