Przepis: Ciasto truskawki w czekoladzie
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Jak przygotowaćCiasto truskawki w czekoladzie ?
Biszkopt rzucany:
Białka ubić z cukrami, dodać żółtka z proszkiem do pieczenia i na końcu wymieszać delikatnie z mąką. Przełożyć do tortownicy.
Piec około 30 minut.
Po upieczeniu biszkopt rzucić na ziemię z około 1/2 m, wtedy nie opadnie i będzie puszysty. (Dlatego nazywa się biszkopt rzucany).
Truskawki umyć, zmiksować. (Powinno być 2 szklanki przecieru) Zagotować w garnku mieszając, aby się nie przypaliły.
Do gorących truskawek wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić i jak masa zacznie krzepnąć, biszkopt przekroić, posmarować masą i wstawić do lodówki. Na końcu ubić śmietankę śnieżkę na mleku i dodać na końcu rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Wyłożyć na biszkopt, wstawić do lodówki niech zastygnie.
Na końcu rozpuścić czekoladę, dodając 1 łyżkę mleka.
Maczać truskawki w czekoladzie i układać na wierzchu na śmietanie. Udekorować listkami mięty.
Wstawić jeszcze na godzinę do lodówki.