Przepis: Ciasto z kremem
Ile porcji: 20
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przygotowaćCiasto z kremem ?
Biszkopt ciemny
Wybić jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na przygotowaną dużą blaszkę i piec ok 40 min. w 180 stop.
Ciasto z makiem
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mak i wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na dużą przygotowaną blaszkę i piec ok. 30 min. w 180 stop.
Krem
Ugotować budynie na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić.
Utrzeć albo zmiksować z masłem albo margaryną.
Wystudzony ciemny biszkopt przekroić na połowy. Od strony przecięcia posmarować powidłami. Wyłożyć połowę kremu i przykryć makowym ciastem. Wyłożyć pozostały krem i przykryć połówką ciemnego ciasta.
Można polać polewą czekoladową i posypać kolorową posypką.