Przepis: Jabłecznik na święta
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćJabłecznik na święta ?
1. Ciasto można zrobić w robocie kuchennym, będzie wtedy bardzo dobrze wymieszane. Jeśli nie mamy wyrabiamy je ręcznie: do miski wsypujemy mąkę, cukier, miękką margarynę, jajka oraz proszek do pieczenia. wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta.
2. Ciasto dzielimy na 2 części. jedną z nich wkładamy na ok 20-30 minut do zamrażarki.
3. Formę, lub blaszkę dokładnie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. wykładamy jedną część ciasta. ciasto nakłuwamy widelcem.
4. Jabłka ścieramy na grubej tarce i odciskamy sok. dodajemy cynamon. Jeżeli jabłka są zbyt kwaśne można dodać cukier. farsz jabłkowy wykładamy na ciasto.
5. Białka ubijamy na sztywno i wykładamy na blaszkę
6. Zamrożone ciasto ścieramy na grubej tarce i równomiernie rozkładamy na farszu.
7. Pieczemy ok 45 minut w temp 180 stopni.
Smacznego:)