Przepis: Jabłecznik z galaretką
Ile porcji: 15
Łączny czas przyrzadzenia: 26min.
Czas przygotowania: 25 min.
Czas pieczenia: 1 min.
Jak przygotowaćJabłecznik z galaretką ?
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki i włożyć do garnka. Smażyć na małym ogniu jak marmoladę. Zdjąć z palnika. Do jabłek wsypać 2 galaretki, rozpuścić dokładnie mieszając. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puch. Dodać masę jabłkową i delikatnie wymieszać.
Na dole formy ułożyć herbatniki i wylać masę. Włożyć do lodówki. Trzecią galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć wylać na ciasto. Wstawić do lodówki.