Przepis: Jabłecznik z pianką
Ile porcji: 20
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 45 min.
Jak przygotowaćJabłecznik z pianką ?
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę. Dodać margarynę pokrojoną na wióry, wbić jajka, dodać cukier i mleko. Zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki. Jabłka obrać, pokroić i oprószyć cynamonem. Ciasto wyjąć podzielić na dwie części. Jedną ponownie włożyć do lodówki, a drugą wylepić spód przygotowanej dużej blaszki. Oprószyć mąką i wyłożyć jabłka. Białka ubić z cukrem na puszystą masę i dalej ubijając dodać kisiel. Pianą przykryć jabłka i rozkruszyć na wierzch pozostałe ciasto. Piec ok 45min w 180 stopniach.