Przepis: Jagodzianki Lucyny
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przygotowaćJagodzianki Lucyny ?
0,5 litra mleka zagotować z 2 łyżkami cukru, zestawić z ognia i wsypać 2 łyżki mąki, jednocześnie miksując. Ostudzić masę i wbić 4 jajka i dodać rozkruszone drożdże. To wszystko dokładnie wymieszać, dodać do mąki, wlać rozpuszczone masło i wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt tępe dodać ciepłe mleko. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować dość grube placki i wykrawać szklanką, nałożyć trochę jagód wymieszanych z cukrem i dobrze zlepiać, formując jagodzianki. Odstawić do wyrośnięcia, piec w 190 stop. Do zrumienienia.