Przepis: Keks świąteczny
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przygotowaćKeks świąteczny ?
Bakalie namoczyć w rumie lub innym alkoholu na pół godz przed ucieraniem. Masło (tłuszcz) utrzeć z cukrem na puch, dodać po 1 żółtku ciągle ucierając. Bakalie wyjąć z alkoholu odsączyć na ściereczce.
Natomiast alkohol przelać do zamkniętego naczynia można go użyć np: do pączków.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać wrzucić do niej pokrojone bakalie,wysypać na wierzch masy jajecznej. Białka ubić na sztywno dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać (nie robotem!) Ciasto jest w sumie dosyć gęste.
Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy keksowej. Piec w 180 st- przez 45- 60 min. (nie z termoobiegiem). Zimne posmarować roztopionym dżemem i obsypać bakaliami.