Jak przygotować Budyniowiec z jabłkami?

Przepis: Budyniowiec z jabłkami

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 50 min.

Jak przygotowaćBudyniowiec z jabłkami ?

Jabłka:

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o większych oczkach. Smażyć w rondelku około 10 min, dodać potem rodzynki oraz cukier i kaszę mannę.

Budyń:

Rozpuścić w 1 szklance mleka wraz z obiema mąkami. Resztę mleka, tj. 2 szklanki zagotować z cukrem. Rozrobiony budyń wlać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając.

Ciasto:

Z mąki, cukru, jaj, margaryny i proszku zagnieść ciasto i rozdzielić je na dwie nierówne części. Większą część rozwałkować i przenieść do formy.

Na ciasto wyłożyć jabłka. Gorącym budyniem zalać jabłka, przykryć cienkimi paseczkami (tworząc kratkę) z drugiej części ciasta i piec ok. 50 minut temperaturze 170* C.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553