Jak przyrządzić Kruchy placek z mąką orkiszową, budyniem i jabłkami?

Przepis: Kruchy placek z mąką orkiszową, budyniem i jabłkami

Ile porcji: 30

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 50min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 50 min.

Jak przyrządzić Kruchy placek z mąką orkiszową, budyniem i jabłkami?

Mąki wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować delikatnie z cukrem i cukrem waniliowym. Masło pokroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć do miski, za pomocą miksera dobrze wymieszać. Jak składniki się połączą, wtedy szybko zagnieść ciasto ręcznie, aż będzie gładkie. 

Podzielić na dwie części. Jedną włożyć do lodówki, drugą do zamrażalnika. 

Większość mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części rozpuścić proszek budyniowy. 

Jak mleko zacznie się gotować, wlać budyń. Gotować, aż będzie gęsty. Pod koniec dodać masło i aromat waniliowy. 

Jabłka pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię, posypać cukrem i gotować. Podlać na początku trochę wodą. Jak zmiękną – będą gotowe. Budyń przykryć folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch. Odstawić na bok. Budyń nie musi być zimny.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować na kształt blaszki. Wyłożyć formę i ponakłuwać ciasto widelcem. Ułożyć jabłka, przykryć je budyniem i wyrównać. 

Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. W trakcie ciasto się ociepli. Dlatego warto oderwać połowę, a resztę zostawić w zamrażalniku. Jeśli będą problemy z użyciem tarki, można poskubać na wierzch. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Ciasto pieczemy przez 45-50 minut. 

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553