Składniki
Przed rozpoczęciem przygotowań upewnijmy się, że mamy wszystkie niezbędne składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie
1. Wykonaj ciasto kruche
Aby przygotować metrowiec, rozpocznij od przygotowania ciasta kruchego. W misce wymieszaj mąkę pszenną, cukier puder, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Następnie dodaj pokrojone w kostkę masło i zagniataj całość, aż uzyskasz jednolite ciasto.
2. Podziel ciasto
Po uzyskaniu jednolitego ciasta, podziel je na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao, a do drugiej łyżki mleka. Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać ciasto czekoladowe.
3. Wyrób ciasto
Oba rodzaje ciasta (kruche i czekoladowe) rozwałkuj na cienkie placki. Następnie ułóż je na sobię, aż uzyskasz cienki, dwukolorowy placek.
4. Pieczenie
Teraz pora na pieczenie. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść ciasto w nagrzanym piekarniku i piecz je przez około 20-25 minut, aż stanie się złociste.
5. Dekoracja
Po upieczeniu ciasta, pozostaw je do ostygnięcia. Następnie możesz je udekorować według własnych upodobań. Możesz dodać polewę czekoladową, posypać cukrem pudrem lub dodać ulubione owoce.