Jak przyrządzić Murzynek z masą jabłkową?

Składniki

Przed rozpoczęciem przygotowań, upewnijmy się, że mamy wszystkie niezbędne składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 jabłka (najlepiej kwaśne)
  • Cynamon do posypania
  • Szczypta soli

Przygotowanie Ciasta

  1. W dużej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy cukier oraz olej roślinny. Całość dokładnie mieszamy.
  2. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii oraz szczyptę soli.
  3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto.

Przygotowanie Masy Jabłkowej

  1. Jabłka obieramy, kroimy na cienkie plasterki, a następnie dusimy na patelni przez kilka minut. Dodajemy cynamon dla smaku.
  2. Gdy jabłka zmiękną i stworzą delikatną masę, odstawiamy je do ostygnięcia.

Łączenie Ciasta i Masy Jabłkowej

  1. Blaszkę o wymiarach 30×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy na nią połowę ciasta i równomiernie rozprowadzamy.
  2. Na cieście rozkładamy masę jabłkową.
  3. Pozostałe ciasto kładziemy na wierzchu, tworząc drugą warstwę.
  4. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40-45 minut, aż murzynek nabierze złocistej barwy i będzie elastyczny w dotyku.
0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553