Przepis: Pączki z orzechami robione inaczej
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Pączki z orzechami robione inaczej?
Z drożdży, 2 łyżeczek cukru i mleka zrobić rozczyn.
Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn, przysypać go warstwą mąki.
Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Jajko wbić do l/2 szklanki ciepłej wody, dodać sól, skórkę z cytryny.
Wymieszać, dodać do rozczynu.
Wyrabiać ciasto, aż pojawią się pęcherzyki i zacznie odstawać od miski.
Przykryć, ponownie odstawić jeszcze na około 40 minut.
W szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz.
Łyżką moczoną w zimnej wodzie nabierać porcje ciasta.
Wrzucać je na gorący tłuszcz, smażyć po 3 minuty z każdej strony. Po wyjęciu osaczyć, trzymać w cieple.
Miód i sok z cytryny podgrzać z pozostałym cukrem.
Pączki posmarować gęstym syropem, posypać orzechami.