Przepis na Ciasto orzechowe-karydopita II

Ciasto orzechowe-karydopita II

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.

Jak przyrządzić Ciasto orzechowe-karydopita II?

Ciasto:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodajemy startą skórkę.

Kaszę mannę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia.

Do jajek dodajemy kaszę mannę lekko mieszając. Następnie zmielone orzechy i koniak. Trzeba bardzo uważać mieszając, żeby jajka nie „usiadły”. Wlewamy masę do wysmarowanej blachy 30x40cm.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 60 minut.

Syrop:

Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i wrzucamy skórkę cytrynowa i laskę cynamonu. Gotujemy syrop 15 minut.

Ciasto zalewamy syropem zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Życzę udanego wypieku!!