Składniki potrzebne do przepisu: Hiszpan Anny
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 10min.
Czas przygotowania: 90 min.
Czas pieczenia: 40 min.
jak przyrządzić Hiszpan Anny ?
Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodać mąkę z kakao i proszkiem- przesiane przez sitko. Upiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Wielkość blaszki- 24 x 42 cm. Po wystudzeniu przeciąć na dwa blaty.
Krem:
1 szklankę mleka dać gotować razem z cukrem. W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka i mąkę ziemniaczaną – wylać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. W misce utrzeć masło z margaryną na gładką masę, dodawać po łyżce wystudzony budyń, na sam koniec wlać kieliszek spirytusu i zamieszać. Odłożyć 1/3 kremu i dodać kakao – wymieszać.
Łączenie ciasta: Połowa blatu – połowa białego kremu – część bakalii – drugi blat – biały krem – ciemny krem – bakalie
Uwaga! Dla wzbogacenia smaku pierwszy blat można posmarować dżemem z czarnej porzeczki, a następnie nałożyć krem.