Składniki potrzebne do przepisu: Niedzielne ciasto do kawy z jagodami
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
jak przyrządzić Niedzielne ciasto do kawy z jagodami ?
Zarobić ciasto ze składników podanych od góry w poz. 1 – 4. Podzielić wyrobione ciasto na 3 części. Do jednej części dodać sypką czekoladę i dokładnie wyrobić, aby ciasto było jednolicie brązowe. Blachę (30 na 25) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Na grubej tarce zetrzeć na blaszkę ciasto białe, rozłożyć na nim jagody – świeże, mrożone lub z cukru
– (jeśli używamy jagód mrożonych to nie rozmrażamy ich całkowicie, tylko tyle, by owoce dały się rozdzielić, w przeciwnym razie ciasto wyjdzie nam sino niebieskie). Na na jagody ścieramy ciasto czekoladowe. Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodać cukier. Pianę wyłożyć na ciemne ciasto, a na nią zetrzeć trzecią – białą – część ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni c. ( jeśli z termoobiegiem to temperaturę ustawiamy na 150 – 160 stopni c. ). Po wyjęciu ciasta z piekarnika posypujemy je cukrem pudrem, lub jeśli ktoś woli polewamy dowolną polewą lub pomadą.