Przepis na Ucierane z białą czekoladą

Ucierane z białą czekoladą

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 35min.
Czas przygotowania: 95 min.

Jak przyrządzić Ucierane z białą czekoladą?

Do rondla wrzucić margarynę, rozpuścić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Mąki i proszek do pieczenia przesiać, odstawić.

Do miski przelać margarynę, dodać cukry, ubić na puszystą masę, w między czasie dodać ekstrakt z wanilii. Jajka roztrzepać w kubku, dodać do masy, ciągle mieszając. Potem wlać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Następnie wsypać mąki z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.

Ciasto przelać do formy* wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć kruszonką, wstawić do piekarnika. Piec 50 min. – do tzw. suchego patyczka (jeśli ciasto zacznie szybciej łapać kolor przykryć folią aluminiową od góry**).

* może to być forma keksowa, ja użyłam małej okrągłej

** po 30 min. pieczenia musiałam przykryć folią aluminiową – piekłam z termoobiegiem

Smacznego!