Przepis na Waniliowe scones z mleczną czekoladą

Waniliowe scones z mleczną czekoladą

Ile porcji: 1

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 5min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 25 min.

Jak przyrządzić Waniliowe scones z mleczną czekoladą?

Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do tych składników masło i zmiksować.

Jajko wymieszać ze śmietaną i ekstraktem waniliowym. Dodać do masy i dobrze zmiksować. Dodać na koniec groszki czekoladowe albo pokrojoną na kawałki czekoladę. Wyłożyć na stolnicę i wyrobić ciasto.

Uformować koło i wyciąć 8 trójkątów.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Rożki ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Posmarować delikatnie mlekiem. Wierzch można posypać cukrem brązowym.

Rożki pieczemy przez ok. 20-25 minut – do zrumienienia.

Nasze trójkątne scones można polać lukrem, ale również podać z dżemem czy nutellą – z czym tylko mamy ochotę. Mi lukier wystarczył, bo podkreślił smak rożków, które bardzo mi zasmakowały – same … ciasto jest rewelacyjne 🙂