Przepis na Wielkanocna babka cytrynowa

Wielkanocna babka cytrynowa

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Wielkanocna babka cytrynowa?

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po jednym żółtku, cukier puder, cukier wanilinowy i sok

z cytryny (można też dodać drobno startą skórkę z dokładnie wyszorowanej cytryny).

Połączyć z mąką i ubitymi na sztywną pianę białkami.

Przełożyć ciasto do posmarowanej tłuszczem, wysypanej mąką formy z kominkiem.

Babkę piec ok. godziny w temperaturze- 200°C

Babka będzie miała piękny, złoty kolor, jeśli przed pieczeniem dodamy do ciasta szafranu:

szczyptę szafranu namoczyć w ciepłej wodzie, po kilku minutach odcisnąć i płyn dodać do ciasta.

Upieczoną babkę można polukrować.