Przepis: Gęś z kaparami
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
Czas przygotowania: 5 min.
Jak przygotowaćGęś z kaparami ?
Mięso myjemy, osuszamy i solimy, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, po czym obsmażamy po 3-4 minuty z każdej strony – najpierw skórką do dołu.
Układamy w brytfance skóra do dołu i pieczemy 50-60 minut w temperaturze 200’C, podlewając od czasu do czasu czerwonym winem. Miękkie piersi wyjmujemy i kroimy w plastry.
Koncentrat pomidorowy i mąkę rozprowadzamy pozostałym winem na gładką masę, razem z kaparami i dodajemy do sosu z pieczenia – lekko go odtłuszczamy – mieszamy i zagotowujemy.
Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Plastry gęsi polewamy sosem.
Podajemy z puree z ziemniaków.