Jak przygotować Gęś z kaparami?

Przepis: Gęś z kaparami

Ile porcji: 3

Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
Czas przygotowania: 5 min.

Jak przygotowaćGęś z kaparami ?

Mięso myjemy, osuszamy i solimy, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, po czym obsmażamy po 3-4 minuty z każdej strony – najpierw skórką do dołu.

Układamy w brytfance skóra do dołu i pieczemy 50-60 minut w temperaturze 200’C, podlewając od czasu do czasu czerwonym winem. Miękkie piersi wyjmujemy i kroimy w plastry.

Koncentrat pomidorowy i mąkę rozprowadzamy pozostałym winem na gładką masę, razem z kaparami i dodajemy do sosu z pieczenia – lekko go odtłuszczamy – mieszamy i zagotowujemy.

Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Plastry gęsi polewamy sosem.

Podajemy z puree z ziemniaków.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556