Przepis: Gołąbki jak u babci
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przygotowaćGołąbki jak u babci ?
Kapustę, po wycięciu głąba wkładamy do wrzącej osolonej wody. Obgotowujemy i wyciągamy, rozdzielamy liście.
ryż gotujemy na sypko.
Z mięsa mielonego, namoczonej bułki, pokrojonej w kostkę i podsmażonej cebuli wyrabiamy farsz mięsny jak na kotlety mielone, dodajemy ryż, mieszamy i doprawiamy.
farsz układamy na liściach kapusty (z liści odetnij grube nerwy) i zawijamy.
W naczyniu żaroodpornym, na dnie ułóż kilka liści a na nich połóż gołąbki, podlej bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i duś do miękkości (np w piekarniku).