Przepis: Gołąbki w liściach winogrona
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przygotowaćGołąbki w liściach winogrona ?
Ryż ugotuj na sypko. W międzyczasie przez 2 minuty obgotuj liście winogron. Wyjmij i odłóż do ostygnięcia.
Mięso zmiel i wymieszaj z ugotowanym ryżem, 1 łyżką oleju i drobno posiekaną: cebulą, pietruszką, miętą i koperkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Liście winorośli ułóż na płaskim blacie błyszczącą stroną do spodu. Na liście nakładaj farsz i zwijaj gołąbki w podobny sposób, jak gołąbki z kapusty.
Gotowe gołąbki układaj w garnku jeden obok drugiego. Posmaruj je masłem i zalej wodą do połowy wysokości potrawy.
Gotuj je na średnim ogniu Około 40 minut. Możesz podawać gołąbki na ciepło lub zimno. Grecy jedzą je bez sosu pomidorowego.