Przepis: Udka w owocowym sosie
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 2 godz
Jak przyrządzić Udka w owocowym sosie?
Umyte morele, śliwki i rodzynki zalewamy niewielką ilością przegotowanej wody i zostawiamy na pół godziny. Umyte i osuszone udka nacieramy solą, skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu.
Śmietanę dokładnie mieszamy z otartą skórką cytryny i pieprzem, smarujemy udka z kurczaka. Na patelni topimy masło, układamy posmarowane udka, obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
Dodajemy rodzynki, pokrojone w paseczki morele i śliwki, zalewamy gorącym bulionem i dusimy pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlewamy pozostałą śmietanę, doprawiamy do smaku, mieszamy, podgrzewamy.
Podajemy z makaronem, francuskimi kluskami lub ryżem, posypane natką.