Przepis: Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym?
Przygotowujemy marynatę:
mieszamy żółtka, 2 łyżki wody, sos sojowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i szczyptę soli. Mięso kroimy na drobne kawałki i wkładamy na pół godziny do marynaty. Odsączone ananasy kroimy na drobne kawałki, zieloną i czerwoną paprykę kroimy na cienkie plasterki.
Rozgrzewamy na patelni tłuszcz wkładamy obtoczone w mące kawałki mięsa i smażymy przez 3 min. PO tym czasie wyjmujemy je na serwetkę, by swobodnie ociekły z tłuszczu. Rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego pokrojone ananasy, paprykę i zielony groszek. Po 5 min garnek zdejmujemy z gorącego palnika.
Ocet, cukier, keczup, sól, przyprawę chińską oraz 1 łyżkę mąki łączymy ze sobą. Po czym dodajemy do rondelka z warzywami. Delikatnie mieszamy na wszystkie produkty. Na koniec dodajemy usmażone uprzednie kawałki mięsa. Wszystko dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut. Podajemy na ciepło.