Przepis: Wiśniowe medaliony
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przyrządzić Wiśniowe medaliony?
Wiśnie myjemy, drylujemy.
Cebule obieramy i siekamy. Na łyżce masła ja szklimy, posypujemy cukrem i podgrzewamy aż skarmelizuje. Dodajemy 2/3 wiśni, bulion i wino. Doprawiamy sola, pieprzem i kolendrą. Dusimy przez 10 minut, potem miksujemy.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Przestudzamy, odlewamy i następnie należy je zemleć i wymieszać z resztą masła i żółtkami. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Puree nakładamy do szprycy i wyciskamy rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w 220 stopniach.
Mięso myjemy, suszymy i kroimy na 8 plastrów, które posypujemy sola i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso po 2 minuty z każdej strony.
Wiśniowe puree mieszamy z wiśniami i podgrzewamy.
Medaliony podajemy z sosem wiśniowym i upieczonymi w piekarniku ziemniakami.