Przepis: Ziemniaki zapiekane z białą kiełbasą i grzybami
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Ziemniaki zapiekane z białą kiełbasą i grzybami?
Grzyby ugotować. Wywar odparować do objętości niecałej szklanki. Ziemniaki gotować w łupinach 10minut w osolonym wrzątku. Ostudzić. Obrać. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Zeszklić na maśle. Pokroić kiełbasę na plasterki.
Śmietanę zmiksować z jajkami i wywarem z grzybów, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, potem cebulę, pokrojone w plasterki grzyby i kiełbasę.
Układać warstwy aż do wyczerpania składników. Zalać śmietaną z jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut w 200*C