Składniki:
Oto lista składników, które będziesz potrzebować:
- 500g złóżdek
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Przygotowanie
- Przygotowanie Złóżdek: Na początek oczyść złóżdki, usuwając błony i nieczystości. Następnie opłucz je dokładnie i osusz.
- Przygotowanie Panierki: W osobnym naczyniu przygotuj panierkę, mieszając bułkę tartą z odrobiną soli i pieprzu.
- Ubij Jajka: W misce roztrzep jajka widelcem.
- Namaczanie: Zanurz każdą złóżdkę w ubitych jajkach, a następnie obtacz w panierce. Upewnij się, że każda złóżdka jest równomiernie pokryta panierką.
- Smażenie: Rozgrzej olej w głębokim garnku. Gdy olej jest gorący, delikatnie kładź złóżdki do garnka. Smaż złóżdki na złocisty kolor, około 4-5 minut z każdej strony.
- Odsączanie nadmiaru oleju: Po usmażeniu złóżdek, wyjmij je z garnka i odłóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Podawanie
Nasze złóżdki w chrupiącej panierce najlepiej smakują na gorąco. Podawaj je na talerzu, udekorowane świeżą natką pietruszki i kawałkami cytryny.