Przepis na „Egipski kebab”

Składniki potrzebne do przepisu: „Egipski kebab”

  • >mięso mielone 50 dkg
  • cebula 1,5 sztuki
  • jajko 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • przyprawa do gyrosa i kebabu 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • >patyczki do szaszłyków
  • >sos czosnkowo-bazyliowy
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić „Egipski kebab” ?

    Do miski wrzucamy mięso, dodajemy posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Dobrze wyrabiamy i przykrywamy, wkładamy do lodówki na 2 godziny.

    Po tym czasie wyjmujemy i dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy.

    Teraz bierzemy patyczki do szaszłyków – wcześniej namoczcie je w wodzie – i formujemy z mięsa coś jakby kiełbaski długości 5 cm i grubości 2 cm. Można też dodać pomiędzy kolejne kiełbaski małe pieczarki lub cebulki. Ja podaję podstawowy egipski kebab.

    Smarujemy oliwą i pieczemy albo na patelni albo w piekarniku – możecie też latem zrobić to na grilu.

    Podajemy a sosem, z ryżem lub bułką.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553