Przepis na Koziołki w piekiełku

Składniki potrzebne do przepisu: Koziołki w piekiełku

  • pomidory 7 szt.
  • papryka czerwona 2 szt.
  • papryka żółta 2 szt.
  • >kabaczek mały 1 szt.
  • ogórek 1 szt.
  • cebula 3 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • chili 1 szczypta
  • >papryka czerwona w proszku 1 szczypta
  • bazylia 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki
  • parówki 30 dag
  • olej 2 łyżki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
    Czas przygotowania: 50 min.

     

    jak przyrządzić Koziołki w piekiełku ?

    Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę obieramy, siekamy w cienkie piórka, smażymy na łyżce oleju na patelni. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, lekko rumienimy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę lub paski i dorzucamy do smażonej cebuli. Przekładamy wszystko do garnka. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli z papryką. Kabaczka i ogórka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka. Przyprawy i jeszcze chwilkę gotujemy na małym ogniu. Całość dusimy na mniejszym ogniu, pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, a pomidory rozgotują się. Doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem, chilli, słodką papryką i ziołami. Parówki obieramy z osłonek, przekrawamy w poprzek na pół. Każdy z końców nacinamy nożem kształt krzyżyka, nie za głęboki. Wkładamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz i chwilkę smażymy, aż końce parówek zaczną wywijać się w różki. Tak przygotowane parówki wrzucamy do lecza.