Przepis na Królik ze śliwkami

Składniki potrzebne do przepisu: Królik ze śliwkami

  • >królik 1,5-2 kg
  • boczek 20 dag
  • cebula 20 dag
  • śliwki suszone 20 dag
  • pieczarki 10 dag
  • śmietana 1/2 szklanki
  • >wino wytrawne 1/2 szklanki
  • >koniak 1 kieliszek
  • tymianek 1 łyżeczka
  • rozmaryn 1 łyżeczka
  • liść laurowy 2 listki
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżka
  • natka pietruszki 2 łyżki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Królik ze śliwkami ?

    Rozkruszone liście laurowe wymieszać z rozmarynem, tymiankiem, łyżeczką soli i kilkoma szczyptami pieprzu. Oczyszczonego i pokrojonego na porcje królika natrzeć przyprawami, ułożyć w misce, skropić winem, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 24 godz. Następnego dnia wypestkować i umyć śliwki, zalać wodą, pozostawić na godzinę. Boczek pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na wolnym ogniu. Gdy się zrumieni, wyjąć plasterki, a na wytopionym tłuszczu podsmażyć kawałki królika, przełożyć do rondla, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, boczek, podlać marynatą i koniakiem, oprószyć solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki i włożyć do duszącego się królika. Po godzinie dodać śliwki i dusić jeszcze 20 minut. Dodać śmietanę, wymieszać z sosem, zagotować. W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Gotową potrawę ułożyć na półmisku, posypać posiekaną natką pietruszki, udekorować sałatą. Podawać ugotowanym na sypko ryżem oraz z surówkami, np. z selera z orzechami włoskimi i z czerwonej kapusty.