Przepis na Pierś z kurczaka z wiśniami

Pierś z kurczaka z wiśniami

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 70 min.

Jak przyrządzić Pierś z kurczaka z wiśniami?

Szalotki drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać ryż, oprószyć niewielką ilością curry. Zalać 150 ml wina i wodą, przyprawić solą, przykryć i gotować 15 minut na wolnym ogniu. Następnie zdjąć z ognia, nie zdejmując pokrywki, odstawić do napęcznienia. Żółtko wymieszać z resztą wina, łyżeczką cukru, solą i mąką, odstawić na 30 minut. Pierś oprószyć pieprzem, zalać bulionem i ugotować, wyjąć i trzymać w cieple. Bulion zagęścić zasmażką, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Pierś ponownie włożyć do garnka, całość podgrzać. Białko ubić na sztywno i połączyć z przygotowanym ciastem. Na patelni rozgrzać olej, wisienki zanurzać w cieście, smażyć i osączać na papierowym ręczniku. Szczypiorek posiekać i dodać do ryżu. Pierś podawać z ryżem, sosem i wisienkami.