Przepis na Żeberka w winie

Żeberka w winie

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.

Jak przyrządzić Żeberka w winie?

Mięso opłucz pod bieżącą wodą, osusz, pokrój na porcję z kostką. Natrzyj je solą. Oprósz je z obu stron pieprzem, przypraw vegetą oraz majerankiem. Przykryj i włóż do lodówki na około 30 min. W garnku rozgrzej olej. Włóż przyprawione porcje żeberek. Zrumień na dużym ogniu z obu stron. Następnie podlej szklanką gorącej wody. Poczekaj aż płyn zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem kolejne 15 min. Mąkę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Wlej do garnka z żeberkami. Wymieszaj. Duś jeszcze 10 min. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj z ziemniakami.