Przepis na Wigilijne racuszki drożdżowe z jabłkiem

Wigilijne racuszki drożdżowe z jabłkiem

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Wigilijne racuszki drożdżowe z jabłkiem?

Do małego rondelka wkładamy drożdże, 3 łyżki cukru i rozcieramy drożdże z cukrem, aż powstanie brązowy płyn.

Do powstałego płynu dodajemy 5 łyżek mleka, mieszamy i dosypujemy 3 – 4 łyżki mąki.

Po dokładnym wymieszaniu zaczyn odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce.

W tym czasie do dużego rondla przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie wbijamy 2 całe jaja i żółtka, dodajemy szczyptę soli oraz cukier (cukru dajemy wg upodobania – dla mnie wystarcza tylko te 3 łyżki dodane do zaczynu).

Gdy zaczyn (rozczyn) podwoi swą objętość dodajemy do mąki z jajami, cukrem i solą, i wyrabiamy ciasto drożdżowe.

Mleko dodajemy ta, by ciasto nie było za rzadkie ani za gęste.

Gdy ciasto jest dokładnie wyrobione, tzn. odstaje od ścianek i dna naczynia, w którym je wyrabiamy oraz naszej dłoni dodajemy spirytus (zadaniem spirytusu jest aby nie wsiąkało nam w racuszki za dużo tłuszczu/oleju), mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie obieramy i myjemy jabłka, następnie z przekrojonych na ćwiartki jabłek usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny – by nie ciemniały.

Gdy ciasto zacznie nam „uciekać” znad brzegów garnka, zaczynamy smażenie na rozgrzanym oleju.

łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta i na jego powierzchnię wciskamy po 2 – 3 plasterki jabłka.

Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.