Jak przyrządzić Opieńki marynowane na słodko?

Składniki

Przed rozpoczęciem przygotowań upewnij się, że masz wszystkie niezbędne składniki. Będziesz potrzebować:

  • Opienki – 500g
  • Cebula – 1 sztuka
  • Olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny – 4 łyżki
  • Miod – 3 łyżki
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Pieprz – 1/2 łyżeczki
  • Ząbek czosnku – 2 sztuki
  • Liść laurowy – 2 sztuki

Przygotowanie

1. Oczyszczanie i Krojenie Opienek

Rozpocznij od dokładnego oczyszczenia opiienek. Warto zwrócić uwagę, aby nie moczyć ich w wodzie, ponieważ grzyby chłoną wilgoć jak gąbka. Po oczyszczeniu, pokrój opiienki w plastry.

2. Smażenie Opienek i Cebuli

Na rozgrzanej patelni wlej olej słonecznikowy, a następnie dodaj pokrojoną cebulę. Smaż cebulę na złoty kolor, a następnie dorzuć opiienki. Smaż przez około 10 minut, aż grzyby zmiękną.

3. Przygotowanie Marynaty

W osobnym naczyniu przygotuj marynatę. Połącz ocet balsamiczny, miód, posiekany czosnek, sól, pieprz i liście laurowe. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie.

4. Marynowanie

Po zmiękczeniu opiienek, przełóż je do słoika. Następnie zalej je przygotowaną wcześniej marynatą. Upewnij się, że grzyby są dokładnie pokryte marynatą.

Schładzanie i Podawanie

Odstaw słoik z opiienkami na kilka godzin, aby smaki się przeniknęły. Gotowe! Opienki marynowane na słodko są gotowe do podania. Możesz podać je jako przystawkę lub dodatek do różnych dań.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553