Przepis: Zapiekanka Ani
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Zapiekanka Ani?
Pomidory myjemy, sparzamy skórkę i ściągamy ją. Pomidory kroimy w plastry. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plastry. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w plastry.
Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym- ziemniaki, pomidory, cebula, ziemniaki, jajka, cebula, pomidory, koperek, ziemniaki – solić i pieprzyć każdą warstwę.
Jajka ubijamy ze śmietana i mlekiem i wylewamy na ziemniaki. Wierzch obkładamy masłem.
Zapiekamy 40-45 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.