Przepis: Zapiekany kalafior z pomidorem
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.
Jak przyrządzić Zapiekany kalafior z pomidorem?
Kalafior opłukać i podzielić na różyczki. Gotować 10 minut w osolonym wrzątku -odcedzić. Pomidory umyć, naciąć skórkę i zanurzyć na chwilkę we wrzątku. Obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i wyciąć stwardniałe części. Dno naczynia do zapiekania posmarować tłuszczem. Przełożyć do naczynia kalafior i pomidory. Posypać solą i pieprzem. Parmezan wymieszać z tartą bułką i posypać wierzch zapiekanki. Położyć wiórki masła i wstawić do piekarnika nagrzanego 200 stopni. Zapiekać 30 minut, aż się ładnie przyrumieni. Można podawać same jako przekąska lub dodatek do obiadu.