Przepis: Deser czekoladowo- pomarańczowy
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 38min.
Czas przygotowania: 90 min.
Czas gotowania: 8 min.
Jak przygotowaćDeser czekoladowo- pomarańczowy ?
1. Czekoladę stopić i wymieszać ze startą skórką pomarańczową. Śmietanę przełożyć do miski, dodać 100 g cukru oraz likier i ubić na gęstą masę.
2. W innej, czystej misce ubić białka na sztywną, lecz niezbyt suchą pianę, stopniowo dodając resztę cukru. Stopniowo czekoladę wymieszać z ubitą śmietaną, po czym ostrożnie połączyć z pianą białek.
3. Przełożyć deser do 6 miseczek lub filiżanek, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Udekorować paseczkami skórki pomarańczowej i podawać z rurkami.