Przepis: Galaretka owocowo – mleczna
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Jak przygotowaćGalaretka owocowo – mleczna ?
W rondelku emaliowanym zagotować wodę (z cukrem), do wrzącej wsypać galaretkę i stale mieszając trzymać na ogniu, aż galaretka rozpuści się (nie powinna zagotować się). Ostudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę wlać powoli do mleka, stale mieszając, aby nie dopuścić do ścięcia białka (sernika) w grube kłaczki. Zastudzić w salaterce lub od razu w kompotierkach. Podawać ze bitą śmietanką. Uwaga. Jeśli mamy mikser, galaretkę po połączeniu z mlekiem najlepiej zmiksować. Galaretki mleczno – owocowe mają wyższą wartość od przygotowanych na wodzie, dlatego powinny być częściej stosowane (dodatek cukru nie jest konieczny). Przepis pochodzi z książki „nastolatki gotują” autorstwa pani sabiny witkowskiej.