Przepis na Pianka waniliowa

Pianka waniliowa

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Pianka waniliowa?

Mleko zagotuj z przekrojoną laską wanilii i kurkumą. Zdejmij z ognia, wymieszaj z cukrem. Przykryj, ostudź. Wyjmij wanilię. Mleko ochłodź w lodówce.

Żelatynę wsyp do wysokiego, wąskiego naczynia. Zalej ją 4 łyżkami gorącej wody i rozpuść, wstawiając miskę do większego naczynia z wrzątkiem. Ostudź.

Stopniowo dodawaj do żelatyny mleko, miksując, aż powstanie sztywna pianka.

4 foremki wyłóż pergaminem i napełnij pianką. Na wierzchu ułóż herbatniki. Wstaw do lodówki na 3 godziny.

Owoce skrop likierem, wyłóż pianki na talerzyki i ostrożnie usuń pergamin. Wierzchy obłóż owocami. Oprósz cukrem pudrem i udekoruj listkami ziół.