Przepis na Pieczona karkówka w przyprawach

Składniki potrzebne do przepisu: Pieczona karkówka w przyprawach

  • karkówka 200 g
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pieprz cayenne do smaku
  • papryka słodka
  • curry 1/2 łyżeczki
  • szafran 1/2 łyżeczki
  • olej 1 łyżka
  • kalafior 1/2 kg
  • >ziamniaki 100 g
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 45min.
    Czas przygotowania: 90 min.
    Czas gotowania: 30 min.
    Czas pieczenia: 45 min.

     

    jak przyrządzić Pieczona karkówka w przyprawach ?

    Karkówkę myjemy, wycieramy papierowym ręczniczkiem, w miseczce mieszamy przyprawy: curry, szafran, paprykę, pieprz, odrobinę soli, pieprz cayenne i olej- mieszamy i w ten sposób tworzy się marynata do mięsa. Mięso nacieramy marynatą i odstawiamy na godzinkę (temperatura pokojowa). Po godzinie wkładamy mięso do rękawa, a ten do piekarnika i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 185 stopni c. W między czasie obieramy ziemniaki, kroimy je na mniejsze kawałki i wkładamy na pierwszy poziom parowaru. Kalafior oczyszczamy i dzielimy na mniejsze różyczki, wsadzamy na 2 poziom parowaru. Parowar uruchamiamy i ustawiamy na 30 minut- gdy mięso siedzi już w piekarniku 15 minut. Kalafiora ani ziemniaków nie solimy w trakcie gotowania! po 45 wyciągamy mięso na talerz jak i kalafior i ziemniaki- i dopiero lekko- 2 szczyptami- solimy ziemniaki i kalafior. Ziemniaki można posypać koprem. Zdrowy posiłek!

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553