Składniki potrzebne do przepisu: Grzyby w sosie śmietanowym
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
jak przyrządzić Grzyby w sosie śmietanowym ?
Świeże grzyby (podgrzybki, borowiki) dokładnie oczyszczamy, płuczemy. Kapelusze kroimy w małe cząstki, nóżki kroimy w cienkie plasterki. W garnku roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, lekko solimy i podsmażamy do momentu, aż cebula się ładnie zeszkli. Wrzucamy grzyby, solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę tymianku. Mieszamy, przykrywamy garnek i zaczynamy dusić. Musimy pamiętać, aby często mieszać duszące się grzyby i od czasu do czasu podlewać niewielką ilością wody. Po ok. 20 min. dodać śmietanę i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Jeszcze chwileczkę gotować.