Przepis na Bułeczki drożdżowe z budyniem owocowym

Składniki potrzebne do przepisu: Bułeczki drożdżowe z budyniem owocowym

  • mleko 2/3 szklanki
  • masło 70 gram
  • cukier 1/4 szklanki
  • jajko 1 sztuka
  • mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
  • sól 1/3 łyżeczki
  • budyń waniliowy ok. 40 gram
  • mleko 300 ml
  • >serek śmietankowy naturalny 100 gram
  • dżem
  • masło 2 łyżki
  • >mleko zagęszczone niesłodzone 1/3 szklanki
  • >sok owocowy 3-4 łyżki
  • cukier 3 łyżki
  • >stewia – zależnie od rodzaju jaki posiadamy, u mnie 1/3 łyżeczki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 30min.
    Czas przygotowania: 180 min.
    Czas pieczenia: 30 min.

     

    jak przyrządzić Bułeczki drożdżowe z budyniem owocowym ?

    Drożdże rozmieszać z 1 łyżeczką cukru i rozpuścić w 1/3 szklanki mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i zamieszać. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.

    1/2 szklanki mleka podgrzać. Dodać masło, cukier i całe jajko (wcześniej można je rozmieszać widelcem).

    Mąkę wymieszać z solą. Dodać mleko i rozczyn. Ciasto zamieszać mikserem albo łyżką drewnianą. Później wyrabiać ręcznie, aby było elastyczne i gładkie.

    Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski wyłożonej ręcznikiem kuchennym oprószonym mąką. Przykryć folią spożywczą i ręcznikiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

    W tym czasie przygotujemy nadzienie: Większość mleka zagotować z cukrem i stewią. W pozostałej części rozrobić budyń i wlać do gotującego mleka. Chwilę gotować – zwykła procedura robienia budyniu Dodajemy masło i chwilę jeszcze trzymamy na ogniu, aż masło się roztopi i połączy z budyniem. Zdjąć z kuchenki, lekko przestudzić. Dodać serek i dżem albo sos waniliowy. Sosu można użyć więcej, jeśli wolimy bardziej owocowy smak. Na koniec dodajemy mleko zagęszczone. Jeśli nasza masa jest już dość płynna, tzn. powinna mieć konsystencję dość gęstą, aby dobrze rozprowadzić po cieście, to wtedy nie dodajemy mleka.

    Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

    Ciasto teraz delikatnie wyrobić, tylko chwilę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Oderwać od ciasta większy kawałek, który będzie służył jako spód. Rozwałkować na wielkość formy i wyłożyć. Resztę ciasta rozwałkować – kształt prostokąta. Smarujemy ciasto masą budyniową, zostawiając po 1 cm przerwy od boków. Zawijać wzdłuż dłuższego boku. Powstałą roladę kroimy na ok. 10 części.

    Układamy na spodzie na płasko i dodajemy trochę soku albo dżemu na wierzch. Masy może trochę zostać, nie dodawać „na siłę”, ponieważ i tak później wycieknie. Mi trochę budyniu zostało, ale to nie problem, bo zjadłam łyżką 😉 Ułożenie bułeczek zobaczycie na zdjęciach.

    Smarujemy jajkiem zmieszanym z mlekiem.

    Pieczemy przez 25-30 minut.

    Czas pieczenia może się wydłużyć albo skrócić, zależnie od właściwości piekarnika.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553