Przepis na Fondue sabaudzkie

Składniki potrzebne do przepisu: Fondue sabaudzkie

  • pieprz czarny 1 do smaku
  • sól 1 do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • ser żółty starty 800 g
  • gałka muszkatołowa 2 szczypty
  • soda oczyszczona 2 szczypty
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • >wiśniówka 50 g
  • >wino białe wytrawne 1/2 L
  • bułka paryska 1 szt
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
    Czas przygotowania: 15 min.

     

    jak przyrządzić Fondue sabaudzkie ?

    1.Pokrojoną w dużą kostkę bułkę ułożyć na talerzach.

    2.Natrzeć czosnkiem kamionkowe żaroodporne naczynie do fondue (ew. szklane), resztki czosnku zostawić wewnątrz naczynia. Wlać wino i podgrzewać na średnim ogniu. Powoli wrzucać tarty ser przez cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gdy masa zaczyna gęstnieć, dodać do smaku sól i pieprz, mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie wina, sodę, wiśniówkę i gałkę muszkatołową.

    3.Naczynie z gorącym fondue postawić na stole na maszynce spirytusowej, tak aby fondue cały czas było w stanie wrzenia.

    4.Bułkę nabić na widelec lub szpadkę i maczać w fondue.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553