Przepis na Jesienne roladki z bakłażana z gryczaną

Składniki potrzebne do przepisu: Jesienne roladki z bakłażana z gryczaną

  • pomidory suszone w oliwie 1/2 słoika
  • kasza gryczana 1 szklanka
  • bakłażan 2 sztuki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • oliwki czarne i zielone bez pestek 4 sztuki
  • olej do smażeni
  • smalec 1 łyżka
  • sos sojowy 2 łyżki
  • >papryczka chili 1 sztuka
  • pietruszka natka 1/2 pęczka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 35min.
    Czas przygotowania: 40 min.
    Czas gotowania: 15 min.
    Czas smażenia: 40 min.

     

    jak przyrządzić Jesienne roladki z bakłażana z gryczaną ?

    Bakłażany kroję maszynką do chleba na cienkie plastry około 4 mm. Solę i odstawiam na 30 minut.

    Sól zmywam wodą, osuszam i układam na grillu elektrycznym.

    Każdy plaster smaruję pędzelkiem olejem rzepakowym.

    Kaszę gryczaną gotuję w dwóch szklankach wody, dodaję smalec. Jak kasza wchłonie wodę, wstawiam garnek pod koc na 40 minut.

    Do kaszy dodaję pokrojone suszone pomidory, papryczkę chili, pietruszkę, sos sojowy, pieprz.

    Całość mieszam.

    Na każdy plaster grillowanego bakłażana nakładam farsz i zwijam. Dekoruję pietruszką a talerz oliwkami.