Jak przygotować Kapusta faszerowana I?

Przepis: Kapusta faszerowana I

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 100 min.

Jak przygotowaćKapusta faszerowana I ?

Kapustę obrać z uszkodzonych liści, opłukać, wyciąć głąb, utworzyć obszerny otwór otoczony jedynie 4 — 5 liśćmi z zewnątrz. Wyjętą z wnętrza kapustę obgotować, odcedzić i drobno posiekać. Mięso zemleć w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na margarynie na złoty kolor, dodać zmielone mięso i smalec oraz przyprawy do smaku, po czym usmażyć, ciągle mieszając. Usmażone mięso zdjąć z ognia, dodać posiekaną zieloną pietruszkę, surowe jajo, posiekaną kapustę i dokładnie wymieszać. Ponownie przyprawić do smaku. Przygotowanym farszem nadziewać szczelnie wydrążoną kapustę. Otwór zamknąć jednym liściem, którego krawędzie włożyć pomiędzy farsz a boki kapusty. Do odpowiednio dużego rondla wlać wrzący wywar, włożyć kapustę otworem do góry i dusić do miękkości na wolnym ogniu. Wyjąć ostrożnie pokroić na 4 części, ułożyć na płaskim talerzu otworem w dół. Podawać z ziemniakami duszonymi.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556