Składniki potrzebne do przepisu: Biała kiełbasa w kapuście kiszonej
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 100 min.
jak przyrządzić Biała kiełbasa w kapuście kiszonej ?
Grzyby umyć, namoczyć w gorącej wodzie. Następnie wyjąć, pokroić w paseczki. Wodę zostawić. Kapustę pokroić drobno, przepłukać wodą. W wodzie pozostałej po moczeniu grzybów rozpuścić kostki rosołowe, wlać do kapusty, dodać pokrojone grzyby, czosnek roztarty z solą i przyprawy. Jabłka pokroić w ósemki, wrzucić do kapusty. Kapustę dusimy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby podlewamy w trakcie duszenia wodą żeby się nie przypaliła. Kiełbasę podsmażyć na rumiano z obu stron. Wyjąć, ponacinać skośnie aby wypłynął sok. W tym czasie rozgrzać piekarnik. Do naczynia żaroodpornego włożyć kapustę, na wierzch układamy kiełbasę. Posypujemy po wierzchu delikatnie majerankiem i pieczemy ok. Pół godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia kiełbasy (można ewentualnie uzupełnić łyżką masła) podsmażamy pokrojoną w dość grube talarki cebulę. Przed podaniem cebulę układamy na kiełbasie. Podajemy z pieczywem.