Przepis na Biała kiełbasa w kapuście kiszonej

Składniki potrzebne do przepisu: Biała kiełbasa w kapuście kiszonej

  • kiszona kapusta 1 kg
  • >biała kiełbasa parzona 6 szt
  • jabłka antonówki 2 szt
  • cebula duża 2 szt
  • >suszone prawdziwki 1 garść
  • >kostki grzybowe 2 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • >olej do smażenia 3 łyżki
  • majeranek 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 5 szt
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
    Czas przygotowania: 100 min.

     

    jak przyrządzić Biała kiełbasa w kapuście kiszonej ?

    Grzyby umyć, namoczyć w gorącej wodzie. Następnie wyjąć, pokroić w paseczki. Wodę zostawić. Kapustę pokroić drobno, przepłukać wodą. W wodzie pozostałej po moczeniu grzybów rozpuścić kostki rosołowe, wlać do kapusty, dodać pokrojone grzyby, czosnek roztarty z solą i przyprawy. Jabłka pokroić w ósemki, wrzucić do kapusty. Kapustę dusimy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby podlewamy w trakcie duszenia wodą żeby się nie przypaliła. Kiełbasę podsmażyć na rumiano z obu stron. Wyjąć, ponacinać skośnie aby wypłynął sok. W tym czasie rozgrzać piekarnik. Do naczynia żaroodpornego włożyć kapustę, na wierzch układamy kiełbasę. Posypujemy po wierzchu delikatnie majerankiem i pieczemy ok. Pół godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia kiełbasy (można ewentualnie uzupełnić łyżką masła) podsmażamy pokrojoną w dość grube talarki cebulę. Przed podaniem cebulę układamy na kiełbasie. Podajemy z pieczywem.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556